3 zomerse recepten met witte wijn

3 zomerse recepten met witte wijn

Witte wijn is niet alleen een genot om te drinken. Ook in het eten kan die uitblinken, daarom hebben we 5 zomerse recepten met witte wijn voor je onder elkaar gezet. Perfect voor de warme, zwoele avonden in de tuin of op het balkon. 

Zomerse recepten met witte wijn: In wijn gestoofde kip 

Dit recept met witte wijn is de perfecte afsluiter voor een heerlijke zomerdag en is bovendien easy peasy om te maken. Het staat in ongeveer 30 minuten al op tafel!

Recept voor 4 personen | bereidingstijd +- 30 minuten

  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1 kg kippenpoot zonder rugstuk
  • 3 preien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 verse takjes tijm
  • 250 ml droge witte wijn
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 500 ml water
  • 200 g crème fraîche
  • 20 g verse platte peterselie

Zo ga je te werk

Wanneer je in wijn gestoofde kip gaat maken begin je met het insnijden van kippenpoten. Daarna verhit je een klontje boter in de braadpan en braad je de kippenpoten totdat ze mooi bruin zijn aan de buitenkant. Was dan de preien en snijd ze in halve ringen. 

Haal vervolgens de kip uit de pan en laat het bakvet zitten. Hierin bak je de knoflook samen met de prij. Vervolgens haal je de blaadjes van de takjes tijm en voeg je deze samen met de wijn, bouillontabletten en het water toe aan de prei. Doe daarna de kip terug de pan in en breng je het geheel aan de kook. Als het kookpunt is bereikt, draai je het vuur laag en stoof je de kip (zonder deksel) in ca. 30 min. gaar. 

Is de kip gaar? Dan laat je ‘m buiten de pan iets afkoelen. Zet daarna het vuur hoger en laat het kookvocht 10 min. inkoken. Vervolgens roer je de crème fraîche door het kookvocht en breng je het geheel op smaak met peper en zout. Als de kip genoeg is afgekoeld, kun je die ontvellen en de botjes verwijderen. Het overgebleven vlees, voeg je toe aan de smeuïge crème fraiche en top je af met verse peterselie. Eetsmakelijk!

Wijntip

De beste wijn voor dit gerecht is een droge witte wijn. Je kunt gewoon een wijn pakken die je al open hebt staan.

Zomerse recepten met witte wijn: Citroenrisotto 

Risotto is de ultieme comfort food en kun je eigenlijk het hele jaar door eten. Maar in de zomer is dit Italiaanse rijstgerecht, het lekkerst wanneer je ‘m combineert met frisse smaken en seizoensgroenten. Bij deze romige citroenrisotto lik je gegarandeerd je vingers af. Bedank ons later maar 😉

Recept voor 4 personen | bereidingstijd +- 30 minuten

  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 glas witte wijn
  • 1-2 el citroensap
  • Rasp van een halve citroen
  • 1L bouillon (groenten of kip) 
  • 300g risottorijst 
  • Handje vers gesneden munt 
  • Handje vers gesneden bassilicum 
  • Versgemalen zwarte peper & zeezout
  • Klontje boter

Zo ga je te werk

Om te beginnen maak je de bouillon aan en zet je die op een laag vuurtje. Zet daarna een nieuwe, diepe pan op het vuur en voeg een beetje olie toe. Daarna fruit je in deze pan de knoflook en het gesnipperde sjalotje op laag vuur. Zodra de sjalot glazig is, voeg je de risottorijst, de rasp van een halve citroen toe en het sap er doorheen en blus je het geheel af met de witte wijn. 

Als het vocht van de witte wijn in de rijstkorrels is opgenomen, voeg je beetje bij beetje de bouillon toe en roer rustig door na elke schep. Blijf dit iedere keer herhalen totdat de bouillon volledig is opgenomen en de rijst al dente. Tot slot voeg je het klontje boter, wat peper en zout en de verse kruiden toe aan de risotto en smullen maar!

Wijntip

De beste wijn bij deze risotto is een frisse, volle witte wijn. Een tip voor dit gerecht is de Villa Maria – Cellar Selection Chardonnay. Een aromatische wijn uit Nieuw-Zeeland met een lichte houtrijping en goede zuren.

Zomerse recepten met witte wijn: zabaglione (na)

Ook dit zomerse recept met witte wijn, hebben we afgekeken bij de Italianen en mama mia! Wat is dit verrukkelijk dessert een goede afsluiter van een diner met vrienden of familie. 

Recept voor 4 personen | bereidingstijd +- 20 minuten

  • 4 eidooiers
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 120 ml droge witte wijn of sherry

Zo ga je te werk

Om de zabaglione te maken, klop je de vier eidooiers samen met de suiker in een hittebestendige kom tot een luchtige massa. Vervolgens roer je de witte wijn er beetje bij beetje doorheen en zet je de kom op een pan met nauwelijks pruttelend water, op laag vuur. Blijf kloppen tot het mengsel gaat rijzen, maar laat het niet koken. Als de volume is verdubbeld zijn en het mengsel als een lint van de mixer loopt, is de zabaglione klaar om uitgeserveerd te worden!

Wijntip

De beste wijn om door de zabaglione te doen is een zoete witte wijn, zoals bijvoorbeeld deze Villa Maria, Reserva, Noble Riesling.

Eet smakelijk! 🙂

Geef een reactie