Alles over… champagne! De leukste weetjes en handige tips

Alles over champagne! De leukste weetjes en handige tips

De feestdagen staan voor de deur! Hét moment dat de champagne zijn shine pakt. Wil je meer weten over deze feestelijke en elegante bubbel, zodat je weet welke soort bij jouw smaakvoorkeur past en je gasten er alles over kunt vertellen tijdens kerstdiner of oud en nieuw? Lees dan snel verder.

Wat is champagne eigenlijk en wat is er zo speciaal aan?

Zoals je wellicht al wel weet is champagne een mousserende wijn die gemaakt wordt in de gelijknamige streek in Frankrijk. Maar wat maakt dat deze wijn eigenlijk zo’n enorme grandeur heeft? Dit heeft alles te maken met de manier waarop champagne wordt gemaakt, de zogeheten “méthode traditionnelle”. Hiervoor zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. 

Net als normale wijn, wordt champagne eerst gegist en gebotteld, maar vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd, zodat die voor een tweede kunt gisten en een mooi bubbel krijgt. Die tweede gisting op fles moet bij champagne minimaal vijftien maanden duren. 

Verschillende champagnes

Overigens is champagne in verschillende soorten te onderscheiden. Net als bij rode en witte wijn. Welke type champagne de wijnmaker produceert, hangt af van de druivenrassen, jaargang en de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd. Hieronder staan de meest gangbare varianten onder elkaar.

 • Extra-brut: er wordt 0% suiker toegevoegd (heel droog). 95% van de champagnes valt onder deze categorie.
 • Brut: er wordt 1% suiker toegevoegd (meer dan 85% van alle champagnes is brut)
 • Extra-sec: er wordt tussen de 1% en 3% suiker toegevoegd
 • Demi-sec: er wordt tussen de 3% en 5% suiker toegevoegd
 • Doux: er wordt tussen de 8% en 15% suiker toegevoegd. Door zijn hoge suikergehalte is deze champagne meer een dessertdrankje. 

Hoe lang is champagne houdbaar?


Champagne is geen klassieke bewaarwijn en dus beperkt houdbaar. Een gemiddelde champagne is het lekkerst tot 9 maanden na aankoop, mits de fles gesloten is natuurlijk. Koop je een vintage champagne, dan gaat die vaak iets langer mee. Gemiddeld een jaar met enkele uitschieters tot 5 jaar. En dan heb je nog prestige champagnes. De paradepaardjes, die uitsluitend gemaakt zijn met de beste druiven en langer hebben gerijpt. Heb je een prestige champagne gekocht of gekregen? Dan blijft deze nog wel 10 tot 15 jaar goed!

Hoe kun je champagne het beste bewaren?

Hoe je de champagne het beste kunt bewaren? Het liefst liggend, ergens op een koele, droge plek buiten de koelkast en bij voorkeur bij een temperatuur van 7-12°C. Dan behoudt die zijn kwaliteit namelijk het langst. Is de fles al geopend? Bewaar ‘m dan liggend in de koelkast. Maar let op: sluit ‘m wel goed af met een vacuüm stopper.

Een paar leuke weetjes over champagne

Na het lezen van bovenstaande, heb je al een beetje basiskennis over champagne. Maar wist je ook al dat?

 • Je champagne het beste uit een wijnglas of uit een coupe kunt drinken? In een ruimer glas, komt de smaak beter tot zijn recht dan in een zogeheten flûte.
 • In een standaard champagnefles ongeveer 49 miljoen bubbeltjes zitten?
 • Een champagnekurk ooit 54 meter ver vloog?
 • De bekendste champagnemerken, zoals Dom Perignon, Ruinart en Veuve Clicquot allemaal onderdeel zijn van hetzelfde bedrijf? LVMH.
 • Champagne oorspronkelijk gemaakt is zonder bubbels? Pas in 1668 ontstond een nieuwe variant mét bubbels. 
 • In de champagnestreek is het gebruikelijk champagne als ‘gewone’ wijn te drinken. 

Online champagne bestellen


Wil je zelf graag online een mooie champagne bestellen? Dan vind je bij ons verschillende bekende champagnemerken, waaronder Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Pommery in vrijwel iedere prijsklasse. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Geef een reactie