De ene fles wijn smaakt beter als je ‘m een tijdje laat liggen en de andere kun je maar beter direct opdrinken. Hoe lang je een wijn kunt bewaren hangt af van verschillende factoren: de zuurgraad en het alcoholpercentage spelen een belangrijke rol, maar ook de hoeveelheid restsuikers en tannines. Daarnaast hangt het er ook nog vanaf of het om een rode of witte wijn gaat, op welke manier je de wijn bewaart en of de wijn al is geopend. Lees snel verder om er alles over te weten te komen!
Hoe lang kun je je een gesloten fles wijn bewaren?
Een gesloten fles wijn kun je natuurlijk langer bewaren dan een fles wijn die je al hebt opengetrokken. En voor sommige wijnen geldt zelfs: hoe langer je ze liggen, hoe beter ze worden. Toch gaat die vlieger niet voor elke wijn op. De meeste zijn namelijk gemaakt om gelijk van te genieten.
Hoe lang kun je witte wijn bewaren?
Over het algemeen zijn frisse en fruitige witte wijnen 1 tot 2 jaar houdbaar mits de fles gesloten is. Volle, houtgerijpte witte wijnen kun je 2 tot 4 jaar bewaren. Zoete witte wijnen, zoals dessertwijnen zijn vanwege de hoeveelheid restsuikers een stuk langer te bewaren; een aantal kun je zelfs nog tot 10 jaar drinken na bottelen.
Hoe lang kun je rode wijn bewaren?
Voor fruitige, licht rode rode wijnen geldt dat je ze in een gesloten fles maximaal 1 tot 2 jaar kunt bewaren, voordat de aroma’s en smaak achteruitgaan. Krachtige rode wijnen houden het wat langer vol: deze kun je 2 tot 6 jaar na aanschaf bewaren.
Hoe lang kun je rosé bewaren?
Net als frisse en fruitige witte wijnen kun je een gemiddelde fles rosé vaak ook maar 1 tot 2 jaar bewaren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen daargelaten. Een rosé van goede kwaliteit kun je zelfs wel 5 jaar of langer bewaren.
Hoe lang kun je mousserende wijnen bewaren?
De meeste mousserende wijnen zijn ongeveer 9 maanden houdbaar. Dat geldt voor cava’s, prosecco’s en de gemiddelde champagnes. Goede vintages kunnen onder goede omstandigheden tot wel 5 jaar bewaard worden. Prestige champagnes zijn soms wel 10 tot 15 jaar houdbaar. Dit komt doordat voor deze flessen alleen de beste druiven worden gebruikt en de ‘mindere’ druif Pinot Meunier hierin vaak niet wordt verwerkt.

Hoe lang kun je een open fles wijn bewaren?
Heb je een fles wijn geopend en is deze niet helemaal opgegaan? Geen nood: dan kun je de wijn vaak nog een paar dagen bewaren om deze op een later moment op te drinken of om ‘m in gerechten te verwerken.
Hoe lang witte wijn bewaren na openen?
Een frisse witte wijnen en rosé kun je na openen nog zo’n 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Stevige witte wijnen zijn nog bijna een week na opening houdbaar.
Hoe lang kan je rode wijn bewaren na openen?
Rode wijnen kun je net als rosé en frisse witte wijnen nog prima 3 tot 5 dagen na opening drinken. Mousserende wijnen zijn het minst lang houdbaar. De bubbel vervliegt al na een dag. Zorg er dan ook voor dat je deze direct opmaakt ander is het zonde!
Met deze trucs kun je wijnen langer bewaren
- Leg de fles wijn neer
Zet de geopende fles wijn niet rechtop, maar laat ‘m liggen in je koelkast. Dit geldt zeker voor wijnflessen met een kurk die je niet mag laten uitdrogen. Anders oxideert de wijn en gaat de kwaliteit veel sneller verloren. - Bewaar de wijn in een donkere koele ruimte
Waarschijnlijk weet je dit al lang, maar bescherm wijn altijd tegen zonlicht en bewaar de flessen op een donkere, koele plek in huis. Bij voorkeur in de kelder of in een koele gangkast.
- Lucht uit de wijn halen
Is de fles wijn al open? Dan kun je de houdbaarheid verlengen door de overgebleven wijn zo snel mogelijk over te gieten in een schone plastic waterfles, de dop erop te draaien en de wijn op een droge, koele plek te bewaren. Oke, geen fancy manier, maar wel een efficiënte en goedkope manier om langer van je wijn te kunnen genieten. Wanneer je wijn weer gaat gebruiken, kun je het altijd overgieten in een prachtige decanteerkaraf.