Rode wijnvlekken uit kleding of de bank halen? Ontdek de beste manier

Rode wijnvlekken uit kleding of de bank halen?

Oh nee! Zit je gezellig te borrelen met vrienden en splatch, daar gaat een glas rode wijn om. Over de bank of misschien wel over je nieuwe shirt? Geen nood: wij bieden je eerste hulp en vertellen je hoe de rode wijnvlekken in no time uit je kleding of meubels moet halen.

Onderneem meteen actie


Heb je rode wijn gemorst? Stop dan direct waar je mee bezig bent en onderneem actie. Als je gelijk handelt is het makkelijker om de vlek te verwijderen dan wanneer je ‘m laat opdrogen. Door direct het meeste vocht droog te deppen met keukenrolpapier, een theedoek of een handdoek beperk je de eerste schade. Daarna kun je de gemorste vlek op verschillende manieren behandelen.

Rode wijnvlekken uit kleding halen 

Is de rode wijn op je kleding gekomen? Trek dan als het kan, het kledingstuk direct uit en dep de vlek droog. Daarna kun je er zout op strooien. Dat zorgt ervoor dat het overtollige vocht absorbeert en voorkomt dat de wijn dieper in de stof trekt. Nóg beter is het om de vlek te besprenkelen met witte wijn. Klink misschien gek, maar witte wijn helpt om de vlek te neutraliseren en het grootste deel alvast te verwijderen. 

Daarna is het zaak om het kledingstuk volgens de wasvoorschriften in de wasmachine te wassen. Maar let op: stop het niet in de droger, daardoor trekt de vlek namelijk dieper in de stof en zul je de rode wijnvlekken wellicht niet helemaal uit je kledingstuk kunnen halen.

Oude rode wijnvlekken uit kleding verwijderen?

Oeps, kom je er pas een dag later achter dat je rode wijn op je kleding hebt gemorst? Dan zijn de rode wijnvlekken een stuk lastiger om uit je kleding te halen. Hanteer daarom een andere schoonmaakmethode. Het beste wat je kunt doen, is de vlek te behandelen met vloeibare wasmiddel. Wrijf het in met een doekje, vul daarna een wasbak met water en laat het kledingstuk hier een half uur in weken. Na een half uurtje weken, kun je het in de wasmachine gooien.

Rode wijnvlek uit de bank halen?

Maar wat als er nu een rode wijnvlek in de bank zit? Die kun je niet even in de wasmachine doen. Daarom is het ook een stuk lastiger om een rode wijnvlek volledig uit de bank te verwijderen. Wat je in dit geval in ieder geval niet moet doen, is met zout of witte wijn in de weer gaan. Dit maakt de vlek alleen nog maar viezer. 

De gouden tip is om een natte handdoek over de vlek te leggen die het vocht van de wijn zoveel mogelijk absorbeert. Ook kun je een mengsel van water en witte wijnazijn voorzichtig deppen over de verse vlek. Wanneer zoveel mogelijk van de vlek is opgenomen in de handdoek, dien je ‘m daarna te behandelen met een goede vlekverwijderaar. Zo heb je de meeste kans dat de vlek mooi wegtrekt.  

Geef een reactie