Welke wijn drink je bij stamppot?

Welke wijn drink je bij stamppot?

Het klinkt misschien een beetje gek en onalledaags, maar wist je dat wijn een heel goede match kan zijn met stamppot? Wanneer je de juiste uitkiest, kun je zelfs zorgen voor een ware smaakexplosie tijdens het diner. Maar welke wijn drink je dan bij stamppot? Lees snel verder en je ontdekt de beste wijn-spijscombinaties!

Welke wijn bij stamppot zuurkool?

Wanneer je deze klassieker op tafel zet en daar een lekker wijntje bij wilt schenken, kies er dan een die een goede aansluiting vindt bij zijn zuren. Gaat de voorkeur uit naar wit? Neem dan een Pinot Gris, Riesling of een Pinot Blanc. Liever rood? Kies dan een frisfruitige wijn, die ook goed matched bij de worst of het stukje vlees dat bij de zuurkool komt, zoals een Pinot Noir, Spätburgunder of Beaujolais.

Welke wijn bij stamppot boerenkool met worst?

Boerenkool met worst is echte stevige boerenkost. Het is een machtig gerecht met intense smaken. Denk aan het robuuste en vette van de worst, met daarnaast het aardse van boerenkool. Hier moet je dus geen vlakke wijn tegenover zetten, maar een echte krachtpatser. Bij voorkeur een rode wijn met veel tannines, zoals een Malbec of een Shiraz. 

Welke wijn bij hutspot?

Als we het over stamppotten hebben, is ook hutspot een graag geziene gast op de eettafel. Hutspot heeft een wat zoetere smaak door de winterpeen, maar door de scherpe ui wel een pittig randje. Welke wijn je kiest bij deze stamppot? Het liefst een frisse wijn met veel fruit. Denk aan een witte Bourgogne, een Pouilly-fuissé of een Chardonnay zonder hout. Ook een kruidige rode wijn, combineert goed met hutspot, zoals een Tempranillo of Barbera. 

Welke wijn bij stamppot andijvie?

Hollandser dan stamppot andijvie, kun je het bijna niet krijgen. Als je de smaken gaat analyseren om een goede wijn uit te zoeken voor deze stamppot, dan herken je een lichtzoete smaak, maar ook een aards karakter met rauwe en bittere tonen. Doorgaans past bij dit gerecht geen hele zware wijn. Ga liever voor een Pinot Noir, Pinot Grigio, of een aromatische Chardonnay.

Welke wijn bij stamppot met bietjes, spek en appel?

Deze meer moderne variant van de stamppot is sowieso al een palet vol smaken: aardse bietjes, hartige en zoute spekjes en de zoete, frisse smaak van appel. Nog beter wordt ie wanneer je ‘m combineert met een fantastische wijn. En dan het liefst een Pinot Noir. Deze rode wijn bevat alle ingrediënten, aards, fruitig en soepel, voor een hemelse pairing!

Geef een reactie