Wijn en gerechten combineren. Hoe doe je dat?

Wijn en gerechten combineren. Hoe doe je dat?

Heb je een etentje met vrienden of familie gepland en wil je niets aan het toeval overlaten? Zorg er dan ook voor dat de wijn en gerechten op de juiste manier met elkaar combineren. Zo til je je diner naar een nog hoger niveau en bied je je gasten de ultieme restaurant ervaring thuis! 

Wijn en gerechten combineren: de basisregels

Wanneer je uitgebreid gaat koken en je wilt dat de wijn en gerechten goed met elkaar combineren, zorg er dan voor dat de wijn en de ingrediënten in balans zijn en elkaar versterken. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we hieronder een aantal basisregels opgesteld die het je gemakkelijker maken.

  1. Zoet bij zoet 

Schenk bij zoet eten, een zoete wijn. Zoals een gerecht met veel specerijen of een zoet dessert. 

  1. Zuur bij zuur

Bij zuur eten past een zure wijn. Denk bijvoorbeeld aan een sancerre die je perfect met ceviche combineert.

  1. Pikant met zoet

Heet of pittig eten krijgt een zoete wijn. Gerechten die veel pepers bevatten versterken de alcoholbeleving van een wijn en vermindert de fruitigheid, body en zoetheid van de wijn. Oosterse gerechten combineren daarom heel goed met een wijn waar wat meer restsuikers in zit, zoals een Riesling of een Gewürztraminer.

  1. Zout en hout

Wijn met veel hout combineert goed met zout eten. Denk maar eens aan kreeft of varkensvlees. Hierbij past een boterige, hout gelagerde chardonnay perfect!

  1. Complex

Serveer bij een complex gerecht een complexe wijn. Bestaat je gerecht uit veel aanwezige smaken, zoals gevogelte met cranberries en noten of varkensvlees met truffel? Schenk dan ook een aanwezige en complexe wijn met meerdere smaaklagen.

Wijn met vlees of vis combineren

Daarnaast heeft ieder stukje vlees of vis zo zijn eigen perfecte wijnmatch. Maar vergeet niet dat ook de manier van bereiden en de overige ingrediënten invloed hebben op de combinatie die je maakt. De basisregels zijn slechts handvatten. Kijk daarom altijd naar het gerecht in zijn geheel en naar de smaken die de boventoon voeren.

What grows together, goes together

Verder kun je wijn vaak goed combineren met specialiteiten uit dezelfde regio. Een salade niçoise en een glas zalmroze rosé uit de Provence zijn bijvoorbeeld een match made in heaven. Maar ook een rokerige Zuid-Afrikaanse rode wijn met rood vlees van de barbecue, halen het beste in elkaar naar boven.

Welke wijn bij Aziatisch eten?

Voor elk gerecht zijn er mooie wijnen te vinden, maar ga je Aziatisch koken, dan is de zoektocht naar de juiste combinatie vaak een stuk lastiger omdat er zoveel smaken zijn waar je rekening mee dient te houden. Daarom hebben we hieronder drie heerlijke wijnen onder elkaar gezet, waarmee je nooit de plank kan misslaan. 

  1. Toro d’Oro – Sauvigon Blanc 

Deze Sauvignon blanc heeft een vrij hoge zuurgraad en is een verfrissende tegenhanger bij kruidig eten.

  1. Villa Maria – Cellar Selection – Riesling

Een wijn zoals de Riesling van Villa Maria, gaat uitstekend samen met vooral pittig Aziatisch eten.

  1. Bernardus Pinot Noir 

Geef je liever de voorkeur aan een rode wijn bij Aziatisch eten? Dan kun je het beste gaan voor een zachte, soepele wijn zoals deze heerlijke Pinot Noir.

Wil je graag meer advies over het combineren van wijn en gerechten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Geef een reactie