3 tongstrelende recepten met rode wijn

de lekkerste recepten met rode wijn


Heb je nog wat rode wijn over en heb je zin om lekker te kokkerellen? Bekijk dan deze 3 klassieke, maar tongstrelende recepten met rode wijn, waarmee je zeker weten indruk maakt! 

De lekkerste recepten met rode wijn 1: Recept draadjesvlees met rode wijn

We trappen af met het recept van draadjesvlees met rode wijn. Een klassiek gerecht dat al generaties lang wordt klaargemaakt en waar je echt je vingers vingers bij aflikt, het hele jaar door!

Recept voor 4 personen | bereidingstijd +- 120 minuten

  • 500 gram sucadelappen of riblappen 
  • Scheutje rode wijn
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 ui
  • Mosterd
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • Peper
  • Zout
  • Appelstroop

Zo ga je te werk

Smeer om te beginnen het vlees in met zout, peper en mosterd en bak het aan beide zijden bruin. Blus het daarna af met een klein beetje water en een scheut rode wijn. Vervolgens snijd je de ui in stukjes en voeg je het samen met het laurierblaadje, de kruidnagel en een flinke schep appelstroop toe aan het vlees. Verkruimel tot slot de plakken ontbijtkoek boven de pan om het geheel te laten binden. Daarna is het een kwestie van het vuur laag draaien en wachten tot het gaar is. Trek hier minimaal twee uur voor uit, maar hoe langer hoe meer smaak!

Wijntip voor draadjesvlees met rode wijn


Er zijn verschillende rode wijnen geschikt voor dit recept, maar kies bij voorkeur voor een soepele rode wijn, zoals de Montgolfier – Merlot. Deze ronde en zachte wijn combineert perfect met draadjesvlees en heeft tonen van bessen, kersen, bramen en pruimen

De lekkerste recepten met rode wijn 2: Recept Coq au vin met rode wijn

Recept voor 4 personen | bereidingstijd +- 120 minuten

  • 1,5 kippenbouten
  • 300 gram spekblokjes
  • 750 gram champignons
  • 2 sjalotjes
  • 1 ui
  • 4 lente-uitjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadjes
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 l rode wijn
  • 3 el bloem
  • Klontje boter
  • Zout
  • Peper

Zo ga je te werk

Snipper de sjalotten en ui en snijd de champignons in plakjes. Kruid vervolgens de kippenbouten met peper en zout en bak ze 3 minuten aan elke kant in de boter. Doe de ui erbij bij en bestrooi het geheel met bloem en schep om. Blus daarna de kip af met de rode wijn en de kippenbouillon tot de kip net onderstaat en voeg 2 takjes tijm en een laurierblaadje toe. Laat het ten slotte 1,5 uur sudderen. 

Na 1,5 uur smelt je wat boter in de pan en bak je de sjalotjes, spekblokjes en champignons. Voeg in deze pan nog 100 ml water toe en laat nog 2 minuten sudderen.15 minuten voor het einde van de gaartijd kun je de spekblokjes met de groenten en de lente-ui aan de kip toevoegen en kun je genieten van dit heerlijke recept, coq au vin rode wijn.

Wijntip voor coq au vin met rode wijn


Traditioneel wordt coq-au-vin, een klassiek gerecht uit de Bourgogne, gestoofd in rode Bourgogne, maar ook met een Gnarly Head – Old Vine Zinfandel komt die goed tot zijn recht!

De lekkerste recepten met rode wijn 3: Recept rode wijnsaus

Je kunt van rode wijn ook een heerlijke saus maken. Een rode wijnsaus komt vooral goed tot zijn recht met rood vlees. Combineer maar eens een sappige biefstuk met rode wijnsaus of een mooi stukje wild. Wedden dat dit in de smaak valt? 

Benodigdheden

  • 200 ml rode wijn
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 1 sjalotje
  • 1 el boter
  • 1 el bloem

Zo ga je te werk

Snijd de sjalot in kleine blokjes en bak samen met de boter en bloem 3 minuten in een pan. Vervolgens voeg je langzaam de rode wijn en de balsamicoazijn toe aan het geheel en roer je het langzaam door. Voeg tot slot wat takjes rozemarijn toe voor de smaak en laat de rode wijnsaus op een laag pitje pruttelen. Is het mengsel voor de helft is gereduceerd? Dan kun je nog wat peper en zout naar smaak toevoegen en de saus van rode wijn proeven met een biefstuk of ander stukje vlees.

Wijntip voor rode wijnsaus

Ga je van rode wijn saus maken? Kies dan bij voorkeur een krachtige rode wijn voor een optimale smaaksensatie. Thomas Barton – Médoc uit Bordeaux is voor een rode wijnsaus altijd een goede keuze, zeker indien het gaat om een rode wijnsaus bij biefstuk, rosbief, lamsvlees of varkenshaas.

Geef een antwoord