Hoe wordt rode wijn gemaakt? Van druif tot glas

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Liefhebber van rode wijn? Dan ben je vast benieuwd wat eraan vooraf gaat voordat je een lekker glaasje voor jezelf kunt inschenken? Lees snel verder en ontdek stap voor stap hoe rode wijn wordt gemaakt!

Hoe wordt rode wijn gemaakt? Stap 1. Oogsten en ontstelen van de druijf

Het begint allemaal aan het einde van het seizoen, wanneer de druiven rijp zijn. Op dat moment worden de volle trossen met de hand of machinaal geplukt en meegenomen naar de wijnkelder van de wijnboer. Daar worden ze gecheckt en ontdaan van rotte druiven, meegeplukte blaadjes en ongedierte. Ook worden de (meeste) steeltjes van de druif verwijdert omdat hier veel tannine in zit. Een stofje dat een bittere smaak afgeeft aan de wijn en kan zorgen voor een wrang en droog mondgevoel. 

Hoe wordt rode wijn gemaakt? Stap 2. kneuzen van de druijf 

De kale druiven die dan zijn overgebleven worden gekneust. Een heel precies karwei, dat vroeger met blote voeten werd gedaan om ervoor te zorgen dat het sap zich gaat mengen met de schillen, zonder dat de pitten in de druif stuk worden gemaakt. Tegenwoordig moet dit nog steeds precies gedaan worden, maar gaat dit meestal met de machine. 

Wat overigens interessant is om te weten, is dat de rode wijn zijn kleur niet te danken aan het sap van de druif, maar aan de most. Het jamachtig goedje dat overblijft na het kneuzen en de combinatie met de schillen. Hoe langer de schilletjes blijven zitten, hoe donkerder de wijn wordt.

Hoe wordt rode wijn gemaakt? Stap 3. Gisten

Na het kneuzen kan het gisten van de wijn beginnen. Gedurende het proces, wordt alcohol en koolzuur geproduceerd en wordt het steeds warmer in het vat. Deze warmte moet goed gereguleerd worden om goede kwaliteit rode wijn te maken. Ook de duur van het gisten speelt een belangrijke rol. Afhankelijk van de gewenste smaak kan een vergisting tot zo’n 5 tot 14 dagen duren. Een kortere vergisting levert frisse, fruitige wijnen op en een langere vergisting levert meer rijpere aroma’s. 

Hoe wordt rode wijn gemaakt? Stap 4. persen en rijpen 

Als alle suikers zijn omgezet in alcohol, kan de wijn uit het vat worden gehaald en worden de overgebleven schillen geperst. Daarna kan de wijn rijpen. Dit kan in houten vaten, maar ook in vaten van roestvrijstaal of grote betonnen vaten. Ook dit is weer afhankelijk van wat voor soort wijn de wijnmaker wilt maken. Een fruitige rode wijn zal veelal in vaten van roestvrijstaal of beton worden gerijpt, terwijl een complexe, volle rode wijn een rijping op hout nodig heeft.

Hoe wordt rode wijn gemaakt? Stap 5. Malolactische gisting en filteren

Technisch gezien is de wijn nu af, maar vaak is deze nog te zuur om te drinken. Daarom wordt een 2e gisting doorgevoerd om de wijn een mildere smaak te geven. Tot slot wordt de wijn ook nog gefilterd. De overgebleven deeltjes worden uit de wijn gehaald om de wijn zo helder mogelijk te krijgen voor jou als consument. Daarna kan de wijn gebotteld worden en met een kurk of schroefdop afgesloten. Over het algemeen worden de flessen nog een tijdje opgeslagen voordat wij ze kunnen afnemen. Maar dan zijn ze echt klaar om door jou te worden opgedronken!

Geef een reactie