Hoe wordt wijn eigenlijk gemaakt? Aangezien je op zoek bent naar het antwoord, speelt deze vraag nu vast door je hoofd. Wij leggen het je daarom graag even uit!
Wat is wijn
Plat gezegd is wijn een alcoholhoudende drank gemaakt uit gefermenteerd sap van druiven. De drank bestaat voor een groot deel uit water, gevolgd door alcohol, suiker, mineralen, zuren en antioxidanten. Maar een goede wijn is complexer dan dat. Niet alleen zijn de juiste ingrediënten belangrijk. De kwaliteit hangt vooral ook af van hoe de wijn wordt gemaakt.
Hoe goede wijn wordt gemaakt in 5 stappen
Wanneer wijn wordt gemaakt, gebeurt dat in verschillende stappen:
- Oogsten
- Persen
- Gisten
- Lageren
- Klaren, filteren en bottelen
Stap 1. Wijnoogsten
Goede wijnoogsten zijn voor een wijnmaker superbelangrijk en hangen af van het juiste seizoen en klimaat. Door het vallen van veel regen en hagel kan een wijnoogst dan ook ineens enorm tegenvallen en kan de wijnboer op veel kleinere schaal zijn kwaliteit waarborgen. Het oogsten zelf gebeurt zodra de druiven rijp zijn en wordt met de hand gedaan of machinaal.
Stap 2. Persen
Wanneer de druiven worden geoogst, worden ze direct ontdaan van de steeltjes. Deze zorgen namelijk voor te veel tannine, waardoor de wijn wrang voelt in de mond; het samentrekkende gevoel dat je ervaart wanneer je op een druivenpitje kauwt. Na het verwijderen van de steeltjes, worden de druiven geperst en komen de smaakstoffen en sappen vrij die in en onder de schil van de druif zitten. Dit noemen we ook wel most. Leuk om te weten de schillen van de druif moeten meeweken in de most wanneer er rode wijn gemaakt gaat worden. Voor rosé geldt dat de schillen 8 tot 14 uur moeten weken in de most.
Stap 3. Gisten
Vervolgens wordt de most opgeslagen in een stalen tank of houten vat en kan het gisten van de wijn beginnen. Tijdens het gisten van de wijn worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol. Wanneer een wijnmaker droge wijn wilt maken, dient alle druivensuiker omgezet te worden alcohol. Bij zoete wijn zal een deel van de druivensuiker niet worden vergist, waardoor de wijn automatisch een zoetere smaak krijgt.
Stap 4. Lageren
Na de gisting kan de wijn rijpen. Dit wordt ook wel lagering genoemd. Dit gebeurt in een roestvrijstalen tanks of houten vaten en is afhankelijk van het smaakpalet dat de wijnmaker wilt bereiken. Wijnen die op eikenhouten vaten worden gerijpt zijn krachtige wijnen met volle smaken. Meestal rode wijnen. Witte wijnen die vol zijn van smaak, zoals bijvoorbeeld chardonnay, ondergaan vaak een 2e gisting en rijpen daarna nog een periode door in eikenhouten vaten. Frisse wijnen worden eigenlijk altijd opgeslagen in roestvrijstalen tanks.
Stap 5. Klaren, filteren en bottelen
Wanneer de wijn lang genoeg is vergist, wordt de wijn geklaard om de wijn in balans te brengen en gefilterd om zwevende deeltjes te verwijderen. Dit proces gebeurt op een nauwkeurige manier, om zoveel mogelijk smaak te behouden en de wijn zo helder mogelijk te krijgen voordat het de fles in gaat. Tot slot wordt de wijn gebotteld. Na het bottelen kan de wijn direct worden verkocht, maar de meeste wijnen zullen eerst nog een maand of drie in de fles narijpen.