Is wijn veganistisch? Ontdek het antwoord!

is wijn veganistisch?

De vraag of wijn veganistisch is, zal wellicht wel door je hoofd spoken wanneer je geen dierlijke producten tot je neemt maar wel graag een wijntje drinkt. Aangezien wijn van druiven is gemaakt zou je zeggen van wel. Toch is dit lang niet altijd het geval. Waar dit mee te maken heeft en waar je op moet letten, leggen we hieronder aan je uit.

Wijn is niet altijd vegan


Doordat wijn gemaakt is van druiven, zou je zeggen dat wijn prima in je vegan-lifestyle zou moeten passen. Helaas, moeten we je teleurstellen. De wijn zelf is wel plantaardig, maar op het moment dat de wijnmaker de wijn gaat klaren (lees hier hoe wijn wordt gemaakt als je nieuwsgierig bent naar het hele productieproces) worden er vaak dierlijke producten gebruikt. Het klaringsproces gebeurt meestal met verse eiwitten, caseïne (een eiwit uit melk), gelatine (uit bindweefsel van dieren) en vislijm (gelatine uit membranen van de visblaas).

Wanneer is wijn wel vegan?


Toch worden er tegenwoordig wel degelijk vegan wijnen gemaakt. Wat maakt dat een wijn wel vegan is of niet, is afhankelijk van het productieproces. Een wijnmaker die vegan wijn maakt gebruikt geen dierlijke producten tijdens het klaren, maar alternatieve middelen zoals silicagel, bentoniet (een kleisoort) en plantaardige ingrediënten, zoals aardappel-proteïne verkregen uit aardappelzetmeel.

Hoe kun je vegan wijn herkennen?

Wil je een vegan wijn bestellen en dus weten waaraan je die kunt herkennen? Helaas is dat niet altijd gemakkelijk. In sommige gevallen tref je een vegan-logo aan op een wijnfles, dat aangeeft dat de wijn officieel vegan-gecertificeerd is. Toch is dit nog lang niet bij elke vegan wijn het geval. Dit terwijl er talloze biologische wijnen zijn, waarbij de dierlijke producten achterwege zijn gelaten tijdens het productieproces. Sterker nog: in 9 van de 10 gevallen kun je als veganist met een gerust hart een biologisch wijntje drinken. Wijnboeren die biologische wijnen produceren, gaan bewuster met het milieu en gebruiken zelden dierlijke producten. 

Geef een antwoord