Wat is Chardonnay eigenlijk? Ontdek alles over deze veelzijdige wijn!

Wat is Chardonnay eigenlijk?

Drink je graag Chardonnay maar vraag je je af wat het nu eigenlijk voor een wijn is, met welke gerechten je ‘m het beste kunt combineren en hoe je ‘m het beste kunt bewaren? Lees dan snel verder. Wij vertellen het je graag!

Chardonnay vs Sauvignon Blanc

Samen met de Sauvignon Blanc is de Chardonnay een van de bekendste wijnen ter wereld. Beide wijnen vind je vrijwel in alle cafés en restaurants terug op de kaart en zijn ook op onze website goed vertegenwoordigd. Hoewel beide wijnen gemaakt worden van andere druiven, is het niet vreemd dat een Chardonnay en Sauvignon regelmatig met elkaar worden verward. Wanneer je een strak droge Chardonnay drinkt, kan deze namelijk bijna dezelfde smaak hebben als een frisse Sauvignon. Toch heeft een Sauvignon Blanc over het algemeen een hogere zuurgraad en staat de wijn echt bekend om zijn droge, frisse smaak.

De smaak van Chardonnay

Chardonnay is superveelzijdig. De smaken van de Chardonnay die je koopt, hangen sterk af van waar de wijn vandaan komt. Zowel het klimaat, de bodem als de rijping zijn van invloed. Chardonnay wijnen die afkomstig zijn uit koudere gebieden bevatten vaak aroma’s van groene appel, citroen, meloen en peer. Terwijl Chardonnay wijnen uit warme gebieden vaak tonen van abrikoos, banaan en nectarines bevatten. 

Is Chardonnay wijn droog of zoet?

Wanneer de Chardonnay in eikenhouten vaten heeft gezeten tijdens het rijpingsproces, dan proef je dat de wijn vol en rond is en een hint van vanille heeft. Maar heeft de wijn gerijpt op stalen vaten, dan kan die juist weer heel fris zijn. Ook kan een Chardonnay wijn zowel droog als zoet zijn. Het ligt er maar net aan hoe een wijnmaker, de Chardonnay graag wilt hebben. Kiest hij voor een korte gisting, dan worden niet alle suikers die in de druif zitten omgezet in alcohol en kan hij er zelfs een dessertwijn mee maken.

Wat eten bij Chardonnay

Doordat Chardonnay zo divers is, zijn de combinaties met eten eindeloos. Zo gaat een lichtere Chardonnay perfect samen met kip, gefrituurd eten, oesters en andere zeevruchten. De wat vollere Chardonnay wijnen zijn weer goed te combineren met vette en romige en gerechten, zoals quiche, vis van de grill, risotto en gevogelte. Er zijn ook een aantal gerechten die je beter niet kunt matchen met Chardonnay. Denk aan lichte kazen, zoals geitenkaas en schapenkaas, gerechten met tomatensaus en gerechten uit de Thaise keuken. 

De beste manier om Chardonnay te bewaren en te drinken

Om een ongeopende fles Chardonnay zo goed mogelijk te bewaren, raden wij aan om de wijn in een donkere en koele ruimte te zetten. Is de fles al geopend? Sluit ‘m dan zo goed mogelijk af en bewaar ‘m in de koelkast. Sowieso komt een koelere Chardonnay beter tot zijn recht als je ‘m wilt drinken. Zo smaakt een houtgelagerde Chardonnay het beste op 12 graden. Een Chardonnay zonder hout mag nog iets kouder zijn. Bij een graad of negen is de wijn perfect om te drinken!

Geef een reactie