Welke wijn bij kaasfondue? Inclusief recept!

Welke wijn bij kaasfondue?

De blaadjes vallen van de bomen en het wordt langzaam kouder en kouder. Oftewel: de tijd hoogste tijd voor een hete en smeuïge kaasfondue! Ben je benieuwd welke wijn nu het beste past bij een klassieke kaasfondue en kun je niet wachten om de fonduepan weer van zolder te halen? Lees dan snel verder. Hieronder delen we uitstekend matchende wijnen en een overheerlijk kaasfondue recept.

Welke wijn gebruik je voor de kaasfondue?

Welke wijn je gebruikt voor de kaasfondue is geheel afhankelijk van de kaas die je kiest. Het belangrijkste is dat deze twee samen elkaar mooi moeten aanvullen. Over het algemeen geldt dat een frisse en lichte witte wijn eigenlijk het lekkerst is en het beste combineert met kaasfondue. Denk bijvoorbeeld aan, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling of Grüner Veltliner. Ook geldt: hoe sterker de kaas, hoe sterker de wijn. Wanneer je voor een te lichte wijn gaat, valt de smaak van de wijn weg in het geheel en dat is zonde, aangezien het de smaak van de wijn is die de kaasfondue naar een hoger niveau tilt. 

What grows together goes together

Ken je de uitdrukking what grows together goes together? Het betekent eigenlijk, blijf in de buurt. Producten die uit dezelfde omgeving komen zorgen vaak voor een goede match. Ga je voor een Zwitserse kaasfondue? Kies dan ook een wijn uit Zwitserland. Een wijn uit Duitsland of Oostenrijk, kan overigens ook prima. Ga je voor een Franse kaasfondue? Dan is het toch wel het lekkerst om voor Franse wijnen te gaan. 

Recept kaasfondue  

Loopt het water je al in de mond terwijl je dit leest? Ga dan zelf aan de slag. Hieronder vind je een recept van een Zwitserse kaasfondue inclusief wijntip. Eet smakelijk alvast!. 

Recept voor 4 personen | bereidingstijd +- 30 minuten

  • 400 g geraspte kaas Gruyère
  • 400 g geraspte kaas Emmentaler
  • 400 ml droge witte wijn
  • Scheutje Kirsch
  • 1 el citroensap
  • 2 el maïzena
  • 1 teentje knoflook
  • Snuf zout 
  • Snuf peper 
  • Snuf nootmuskaat 

Zo ga je te werk

  • Laat de kaas op kamertemperatuur komen en rasp de Gruyère en Emmentaler kazen. Pak daarna de pan waar je de kaasfondue in gaat maken en wrijf de binnenkant in met een geplet knoflookteentje. Zet de pan op een halfhoog vuur en voeg vervolgens de witte wijn toe en het sap van de citroen toe.
  • Als de wijn is verhit, voeg je de geraspte kaas beetje bij beetje toe. Blijf roeren en zorg dat het geheel niet gaat koken. Los de maïzena op in een glaasje water en schenk dit bij de wijn en de kaas. Voeg vervolgens de Kirsch, peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe en serveer de kaasfondue met een bijpassende wijn, stokbrood en eventueel wat rauwe groenten om mee te dippen. 

Wijntip


Anselmann – Riesling Classic is een jonge witte wijn die goed matched bij deze Zwitserse kaasfundue. De wijn is licht en fris en kenmerkt zich door zijn levendige zuren.

Geef een reactie